(Auteur : Marc Vereecken)
De kleine maalderij
Op 12 september, tijdens Open Monumentendag, hebben de bezoekers voor het eerst kennis gemaakt met de kleine elektrische maalderij op de maalzolder.
Het is een maalderij met een meelopbrengst van 25 kg/uur.
Zoals in de grote windmolen, heeft het steenkoppel 2 molenstenen, een loper en een ligger. Door het draaien van de loper wordt het graan tussen de stenen gemalen.
De Roomanmolen was net als de meeste molens voorzien van een buil. De buil is een toestel dat er voor zorgt dat het meel door ziften gesplitst wordt in 4 fracties (van fijn naar grof) : bloem, fijn griesmeel, grof griesmeel en zemelen.
Het is voor het eerst sinds meer dan 60 jaar dat er bloem wordt geproduceerd op de Roomanmolen !
Waar komt de elektrische molen vandaan ?
De molen komt uit Oostenrijk.
Dit type wordt onder meer gebruikt in bakkerijen om in het zicht van de klanten meel te produceren voor de eigen bakkerij.
De maalderij heeft als roepnaam ‘Heidi’ gekregen.