Molenaar voor 1 dag – impressie (10 en 17 maart 2024)

Een organisatie van de Roomanmolen in Sint-Pauwels & Mola
(Tekst en foto’s: Rudi Niessen)

Wie interesse toont in de molenaarscursus, zal zich uiteraard afvragen: “molenaar zijn, wat houdt dat precies in?”. Ook heel veel bezoekers vragen ons geregeld wat een molenaar zoal in en met zijn molen doet.

De taken van een molenaar zijn niet op 1-2-3 uit te leggen. De beste manier om enige feeling te krijgen, is er met beide voeten in te stappen. Beleving is immers het allerbeste leerproces.
Hoe kan je dat bereiken ? Wel, we namen op 10 en 17 maart jongstleden enkele geïnteresseerden een hele dag mee in de hoge stellingmolen, waar ze de kans kregen om te proeven van de molenaarsactiviteiten. Hij of zij mocht molenaar-voor-één-dag worden.
Mola zorgde voor de verzekering, het budget en de praktische ondersteuning. Ons fantastisch molenteam “De Wiekskes” – behartigde zich over lunch, koffie en frisdranken. De deelnemers voelden zich terecht verwend.…
Om het veilig en beheersbaar te houden, beperkten we het aantal deelnemers tot vier per dag. Ze werden begeleid door de drie molenaars (Jan, Marc en Rudi). De deelnemers kwamen afzakken uit de buurt van Hasselt, Kortrijk, Antwerpen, Aalst, Brugge en het Waasland. De bijgevoegde foto’s geven aan hoe goed die hun best hebben gedaan.

Het programma: na de koffie en de kennismaking bij het onthaal op de molen startten we met een filmpje, “Waarom molenaar worden?”, met daarin een korte getuigenis van vier molenaars (https://youtu.be/xYI4unns6NA). Daarna volgde een presentatie met enige achtergrondinformatie over de geschiedenis, de sociale rol van de molens, diverse gemaal-toepassingen, veiligheid en een volledige rondleiding in de molen.
Na een voedzame lunch, met onder andere brood gebakken met meel gemalen op de molen, werden de handen uit de mouwen gestoken! De deelnemers gingen nu zelf aan de slag. We kozen voor een zelflerende insteek. De deelnemers kregen opdrachten en ze gingen samen in overleg om te bepalen hoe ze die opdracht tot een goed einde konden brengen. Ze werden bijgestaan door de molenaar, die hun coachend advies gaf en natuurlijk toezicht hield op het verloop. Voor elke opdracht kregen ze ook de context en de noodzakelijke achtergrondinformatie mee. Alles kwam aan bod: smeren, stenen bij- en uitlichten, kruien, beveiligen, opzeilen, kaar vullen, malen, vangen, schoonmaak, afsluiten… Bij slecht weer werd er gemalen met Heidi (= een kleine “Oostenrijkse”, elektrische molen uit Tirol die werkt volgens het concept van de klassieke molens).

Ze werden dus ècht even molenaar !

’s Avonds besloten we de dag met een lokaal gebrouwen Sinpalsken en luisterden we naar de ervaringen en bemerkingen van de deelnemers. Ook gediplomeerde molenaars leren nog graag bij.

Naderhand vroegen we de deelnemers via mail om feedback. Hieronder enkele van de ontvangen reacties:
° Ik vind het een voordeel als cursist-molenaar deze ervaring te kunnen meemaken. The result: 5 points !
° Kippenvel, en dat niét alleen door de kou. Ik kwam dolenthousiast thuis en ben jullie allemaal, de drie molenaars in het bijzonder, zeer dankbaar voor deze unieke ervaring.
° Het was een heel leuke ervaring , ik denk dat vele mensen die aan het twijfelen zijn om voor molenaar te gaan op deze wijze kunnen worden overtuigd …
° De groepssfeer was geweldig , één voor één leuke en gedreven mensen.
° Dankzij deze molenaar voor 1 dag ben ik er voor de volle 100% van overtuigd dat ik molenaar wil worden! Bedankt daarvoor! Tot binnenkort.
° Een goede ontvangst en uiteenzetting over de geschiedenis van het malen over de eeuwen heen, en over de veelvuldige toepassingen van de energie van de molens; alleen vond ik dat de link naar het gebruik van de hedendaagse windmolens wat meer mocht belicht worden alsook de geschiedenis van de molen in andere continenten.
° Mijn complimenten voor de organisatie: het zat echt helemaal overdacht en goed voorbereid in elkaar. Jullie drieën speelden ook heel goed op elkaar in en vulden elkaar aan.
° Zalig! Dit maakte de dag tot een unieke belevenis. De uitleg kwam helder en rustig, alles werd duidelijk voorgedaan, en doordat we maar met z’n vieren waren, kon alles gemakkelijk snel ook zelf uitgeprobeerd worden. Het geeft een onwaarschijnlijk gevoel om zelf stukjes te mogen hanteren van die enorme machine van hout, metaal en touw, de kracht die je dan letterlijk onder je handen voelt.
° interessante en verhelderende presentatie, zonder té technisch en gedetailleerd te worden.
° En de maaltijden .. Duizendmaal dank aan de Wiekskes, wat een verwennerij! Veel te veel en veel te goed. Super tof dat er ook met eigen molenmeel gebakken brood was (dat érg lekker en naar meer smaakte).

Op de molen gemalen volkorenbrood.
Molenas smeren
Vangtouw naar buiten
Veiligheidsketting wegnemen
Lantaarn ontkoppelen (stenen losmaken)
Kruien (molen in de wind zetten)
Zeil opleggen
Molen vangen (stil leggen)