Molenstenen vragen ook geregeld onderhoud. Zeker voor het malen van producten voor menselijke consumptie. De kwaliteit van het meel mag niet inboeten door het gebruik van molenstenen die niet in goede staat verkeren.
Graan wordt gemalen door het tussen twee molenstenen door te voeren. De onderste steen ligt vast en de bovenste steen draait rond op enkele millimeter boven de vaste steen.
Op de Roomanmolen wordt gemalen voor brood- of pannenkoekenmeel. Dus besteden we de nodige aandacht aan de stenen. Ze worden dan ook heel regelmatig geschoond. De stenen worden dan enkele centimeter van elkaar getild en met een heel fijne stofzuigerbuis proper gemaakt.
Soms worden ze bot of gaan zich her en der harde lagen vormen waardoor de kans bestaat dat het meel te heet wordt en daardoor de kwaliteit verliest. Dat is niet goed te controleren tijdens het stofzuigen. Voor zulke inspectie moeten de stenen dan werkelijk ‘opengelegd’ worden. Dit wil zeggen dat de molenstenen en hun aandrijving volledig gedemonteerd worden en de stenen werkelijk uit elkaar gehaald worden. Pas dan is er voldoende zicht voor controle.
Op vrijdag 17 november werd zo een koppel molenstenen uit elkaar gehaald. Een ganse karwij waarbij de aandrijving (de lantaarn) naar een zolder erboven moet worden getakeld en opgehangen (foto 1). De bovenste steen, die ongeveer 750 à 1000kg weegt, kan dan worden opgehesen met een daarvoor speciaal gemaakt hefsysteem (de galg) (foto 2-5).
Bij nazicht van de beide stenen bleek dat er zich een harde laag (foto 6) had gevormd en die moest worden weggehaald (foto 7-9). Nadien werd de onderste steen extra gescherpt met daarvoor bedoelde hamers (bilhamer) (foto 10). Nadat alles proper (foto 11) was opnieuw monteren (foto 12).
Om 10u zijn we gestart en de klus was geklaard tegen 14u30.
Voor deze speciale klus konden we rekenen op het provinciaal molencentrum Mola uit Wachtebeke.
Ze stuurden hun specialist Guy Suy die met zowel de kennis als materiaal de molenaars bijstond.
Molenaars : Jan Daenen, Marc Vereecken en Rudi Niessen